Wijngebied Priorat
Share
De DOQ Priorat (Denominació d'Origen Qualificada ) is naast Rioja de enige regio met deze hoge kwaliteits erkenning. Ondanks deze erkenning is het wijngebied nog vrij onbekend bij menig wijnliefhebber. Dat is jammer want het gebied heeft veel te bieden. Op een kleine twee uur rijden vanaf Barcelona ligt het midden in de provincie Tarragona en wordt omgeven door wijngaarden van het productiegebied Monsant. Het is een adembenemend landschap met terrasvormige wijngaarden op steile hellingen. Het wijngaardareaal beslaat ruim 2.000 ha en kent een lange geschiedenis die teruggaat naar de Middeleeuwen. In de twaalfde eeuw hebben Monniken de eerste wijngaarden aangelegd in het religieuze gebied. Inmiddels is het een van de meest prestigieuze wijngebieden van Spanje
De wijnen uit Priorat
Prioratwijnen zijn bijzonder en complex te noemen. De wijngaarden liggen op een ondergrond van llicorella, de typische granieten ondergrond van Priorat. Het is een relatief arme leistenen bodem met een goede afwatering. De wortels van de planten moeten diep in de bodem op zoek naar water, soms wel tien meter diep. De bodem, het microklimaat, de ligging, en de lage opbrengsten zorgen voor het produceren van wijnen van topkwaliteit met een enorm bewaarpotentieel.
Tijd voor een uitstapje!
Begin mei ben ik samen met mijn oudste zoon Jeroen een paar dagen op reis gegaan naar deze mooie Priorat streek. In het dorpje Porrera verbleven we in een klein appartementje met uitzicht op de wijngaarden. Porerra is een mooi en authentiek klein dorpje met een aantal wijnhuizen, een pleintje met een wijnbar, een kruidenierswinkeltje en een café. Én niet te vergeten , een aantal restaurantjes waaronder "La Cooperativa":-) Dit is zonder meer een aanrader! Voor een lunch met lokale, biologische producten en een fantastische wijnkaart.
Een goede wijnvriend introduceerde ons bij twee wijnhuizen. Clos de LÓbac in Gratallops en Sangenís i Vagué in Porrera. Bij beide huizen kregen we een rondleiding door de kelders en een proeverij.
Clos de L'Óbac
Clos de LÓbac is werkelijk een prachtig wijnhuis waarvan de wijnen bekend staan om hun elegantie, verfijning en mineraliteit. De druivenrassen die gebruikt worden zijn Garnacha, Cariñena, Cabernet sauvignon, Shiraz en Merlot. De wijn wordt elk jaar gevinifieerd in dezelfde samenstelling en wordt geblend vóór de vergisting. Bijzonder!
Sangenis i Vagué
Sangenis i Vagué is een familiebedrijf wat is opgericht in 1978. Het heeft zijn percelen rond Porrera met vooral aanplant van Grenache en Carignan. De wijnen rijpen vele jaren in de kelder voordat de wijn wordt verkocht. Het is een heel fijn en mooi bedrijf, waar met veel passie wordt gewerkt. We kregen hier aan het einde van de dag nog een rondleiding door de wijngaard, natuurlijk onder het genot van een proefglaasje wijn.
De bezoeken aan de wijnhuizen, de wandelingen door de wijngaarden, de gastronomie (Brichs in Falset, La Cooperativa in Porrera) en de gemoedelijke sfeer in de plaatsjes maakten ons bezoek een onvergetelijke ervaring! We komen zéker nog eens terug.