Collectie: Duitse rode wijn

Duitse rode wijn

 

 

Duitse rode wijn

 

Duitse rode wijn wordt vaak over het hoofd gezien, omdat Duitsland wereldwijd vooral bekend staat om zijn witte wijnen en dan vooral om Riesling.

Toch heeft Duitsland een mooi aanbod van rode wijnen; ze zijn vaak verfijnd met een goede balans tussen fruit en zuurgraad. De wijnen variëren van licht fruitig tot complex, en de kwaliteit is veelal hoog.

De belangrijkste rode druivenrassen zijn Spätburgunder ( Pinot Noir) , Dornfelder, Lemberger en Portugieser.

 

 

 

Verschillende soorten rode wijn uit Duitsland

 

Spätburgunder, de Duitse versie van Pinot Noir, is het belangrijkste en meest prestigieuze rode druivenras van Duitsland. Het is verantwoordelijk voor de meeste kwaliteitswijnen die het land produceert. 

Spätburgunder-wijnen kunnen variëren van licht en fruitig tot complex en vol, met een karakter dat vaak wordt vergeleken met Bourgondische wijnen. Mooie aroma’s van kersen, frambozen, bessen, met aardse tonen en soms nuances van kruiden, tabak of vanille (afhankelijk van de rijping in eikenhout).

 

Dornfelder is een druivenras welke vooral bekend is in Duitsland. Wijnen van Dornfelder hebben vaak smaken van donker fruit zoals bramen, kersen en pruimen, met een lichte kruidigheid en soms tonen van chocolade. Ze zijn vaak toegankelijker dan Spätburgunder, met een vollere body en minder tannines.

 

Lemberger (Blaufränkisch)

Dit druivenras komt vooral voor in de regio’s Württemberg en Baden. De wijnen hebben aroma’s van zwart fruit, zijn licht kruidig en hebben een behoorlijke zuurgraad.

Vaak worden de wijnen gerijpt in eikenhouten vaten.

 

Regent is een relatief nieuw, maar zeer bekend druivenras in Duitsland. Het is in 1967 ontstaan en een kruising van Chambourcin en Diana ( Silvaner x Müller-Thurgau )

Het ras is resistent tegen schimmels.

De wijnen van de Regent druif hebben aroma’s van zwart fruit, bramen en pruimen met wat kruidigheid. De wijnen kunnen erg donkerrood van kleur zijn met stevige tannines.

 

 

De smaken van Duitse rode wijn

 

Over het algemeen zijn Duitse rode wijnen vaak elegant met een frisse zuurgraad. Afhankelijk van de regio, het micro-klimaat, het druivenras en de wijnmaker kunnen de wijnen wel aanzienlijke verschillen vertonen. 

Wijnen uit de regio Württemberg, Pfalz en Baden zijn bijvoorbeeld vaak soepel(er) met aroma’s van rijp fruit , in koelere gebieden komen meer aardse tonen in de wijn voor.

De houtgerijpte rode wijnen kunnen vol en complex zijn. 

Kortom; rode wijnen uit Duitsland zijn verrassend en divers, en fantastisch gastronomisch inzetbaar.

Koop vandaag nog in de webshop van Vinolo